Vårstäda trädgården? Våra 5 bästa tips

När våren närmar sig är det dags att ta tag i trädgården och förbereda den för en blomstrande säsong. Här är våra bästa tips för att vårstäda trädgården och skapa en hälsosam och vacker utomhusmiljö.

1. Rensa ut trädgården grundligt

Tvätta redskap och krukor
Innan du börjar med vårstädningen, se till att dina trädgårdsredskap och krukor är rena. Om de inte rengörs ordentligt kan du sprida växtsjukdomar till dina nya plantor. Använd såpvatten och en borste för att få bort jord och smuts från redskapen, och skölj krukorna noggrant.

Kratta bort löv och kvistar
När gräsmattan har torkat upp ordentligt efter vintern, är det dags att kratta bort löv och kvistar. Använd en kratta med runda toppar för att undvika att skada de friska, men vintertrötta, rötterna.

2. Skötsel av rabatter och växter

Städa i rabatterna
Klipp ner fjolårsriset i dina rabatter, men var försiktig så att du inte skadar de nya små knopparna. För att ge dina växter en bra start på säsongen, toppa rabatterna med kompost eller några centimeter perennjord eller barkmull. Mylla ner detta försiktigt med en kratta.

Beskärning och klippning
Nu är det lätt att se vilka grenar som har dött under vintern. Klipp bort dem ända ner till marken. Klipp även lavendeln, men lämna ungefär en fjärdedel av busken kvar för att den ska blomma mer och se fin ut.

3. Börja rensa ogräs tidigt

Rensa ettåriga och fleråriga ogräs
Ettåriga ogräs bör dras upp innan de sätter frö, annars sprider de sig snabbt. Fleråriga ogräs som maskrosor, tistlar och kirskål måste grävas upp med rötterna för att försvinna helt.

Rensa jordgubbslandet
Ta bort vissna blad och andra döda växtdelar från jordgubbslandet. Vänta dock med att tillföra näring tills efter säsongen för bästa resultat.

4. Gödsla och vårda växterna

Gödsla unga träd och buskar
Unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar mår bra av långsamverkande gödsel. Det ger dem näring under en längre tid och främjar deras tillväxt.

Vänta med gräsmattan
Gräsmattan bör inte gödslas förrän den har kommit igång att växa ordentligt. Vänta tills du ser tydliga tecken på tillväxt innan du börjar gödsla.

5. Planera och förbered för större projekt

Börja planeringen nu
Många gör misstaget att starta stora trädgårdsprojekt för sent. Börja planera redan nu för att undvika kostsamma misstag och för att få det slutresultat du vill ha. Ta en runda i trädgården och fundera över vilka förändringar du vill göra, även om du planerar att fixa allt själv. Att ha en klar plan redan nu gör det lättare att förverkliga drömmen om en perfekt trädgård.

Ta tid för planering och underhåll
Under årets första månader har du ofta mer tid att fundera över trädgårdens utformning och plantering. Använd denna tid till att skissa upp en översiktsplan och välj ut växter som passar din trädgårds förutsättningar året runt. En mångfald av växter som blommar vid olika tider på året och som har olika höjd skapar ett intressant landskap och gör trädgården lättare att underhålla.

Att vårstäda trädgården är inte bara en fråga om att göra den vacker för våren, det handlar också om att skapa förutsättningar för en blomstrande och hälsosam trädgård som du kan njuta av under hela året. Med dessa tips är du väl förberedd för att ge din trädgård den bästa starten på säsongen.

Bianca Jacobsson

Bianca brinner för att mäta och optimera digital närvaro vilket hon gör med en stor dos nyfikenhet. Hon arbetar som Marknadsansvarig på EZETO sedan 2022 och har tidigare erfarenhet inom digital annonsering och att skapa content.

Lämna ett svar