Du visar för närvarande Ska du flytta? Här har du våra bästa tips!
Ska du flytta? Då bör du läsa våra bästa tips för en enkel och smidig flytt

Ska du flytta? Här har du våra bästa tips!

Att flytta kan vara en stressig och överväldigande process. Med rätt planering och förberedelser kan du dock göra det smidigare och mer hanterbart. Här är våra bästa tips för en lyckad flytt, från att säga upp din nuvarande bostad till att packa upp i ditt nya hem.

Innan flytt

Planera din flytt i god tid
För att undvika onödig stress är det viktigt att börja planera din flytt i god tid. Här är några viktiga steg att tänka på:

Säg upp din lägenhet i tid
Det vanliga är att uppsägningstiden för en hyresrätt är tre månader. Gör uppsägningen skriftligt och skicka den i ett rekommenderat brev för att säkerställa att den når hyresvärden.

Fota eller filma lägenheten innan du flyttar ut
För att kunna visa i vilket skick lägenheten var i när du flyttade ut, är det bra att dokumentera bostaden med foton eller film. Detta kan skydda dig från att behöva betala för eventuella skador som du inte har orsakat.

Hantera dina avtal och abonnemang
Se över vilka abonnemang som behöver flyttas med eller sägas upp när du flyttar. Detta inkluderar elavtal, bredband och andra tjänster.

Flytta din hemförsäkring
Kontakta ditt försäkringsbolag och se till att din hemförsäkring gäller för ditt nya hem från dagen då du flyttar in. Det är viktigt att ha ett kontinuerligt skydd.

Uppdatera din adress
Anmäl din nya adress hos Adressändring och beställ eftersändning av din post. Gör även en flyttanmälan till Skatteverket så att din folkbokföringsadress uppdateras.

Boka flyttbil eller flyttfirma
Oavsett om du anlitar en flyttfirma eller får hjälp av vänner och familj, är det viktigt att boka flyttbil i god tid. Jämför offerter från olika flyttfirmor och boka en seriös firma.

Köp flyttkartonger och packmaterial
Köp tillräckligt med flyttkartonger och annat packmaterial som bubbelplast, wellpapp och silkespapper. Börja packa i god tid och märk kartongerna med vad de innehåller och vilket rum de ska till i din nya bostad.

Under flytt

Checklista för flyttdagen
På själva flyttdagen är det mycket att tänka på. Här är några tips för att hålla allt under kontroll:

Kontrollera att du inte glömt något
Innan du lämnar din gamla bostad, kontrollera att inget har blivit kvar. Släck lampor, lås dörrar och stäng fönster. Se till att alla viktiga dokument och värdesaker är med.

Packa in dina ägodelar i flyttbilen
Lyft inte för tungt och placera inte lådor med ömtåliga saker längst ner. Tunga kartonger är svåra att bära och kan gå sönder.

Kontrollera din nya bostad
När du anländer till ditt nya hem, kontrollera att el, värme, vatten och telefon fungerar som de ska. Detta hjälper dig att undvika obehagliga överraskningar.

Efter flytt

Att göra efter flytten
När alla dina saker är på plats i din nya bostad, är det fortfarande några viktiga steg kvar för att avsluta flyttprocessen:

Genomför flyttstädning
Om du inte har anlitat en städfirma, är det viktigt att genomföra en noggrann flyttstädning i din gamla bostad. Detta kan inkludera att rengöra kyl, frys, spis, fläkt och att städa balkong och förråd.

Kontrollera att flyttstädningen har blivit korrekt genomförd
Se till att städningen uppfyller hyresvärdens krav för att undvika eventuella avgifter.

Packa upp och städa ditt nya hem
Börja packa upp dina saker och städa ditt nya hem för att snabbt känna dig hemmastadd. Efter en flytt kan det snabbt bli smutsigt, så en grundlig städning är en bra start.

Checklista för avtal

Hantera viktiga avtal och kontrakt
Se över och hantera alla nödvändiga avtal och kontrakt för att säkerställa en smidig övergång till ditt nya boende:

Flytta din hemförsäkring
Kontakta ditt försäkringsbolag och säkerställ att din hemförsäkring gäller för din nya bostad från första dagen.

Elavtal
Se till att ditt elavtal är flyttat till ditt nya boende och att det gäller från och med det datum du flyttar in.

Vatten och avlopp
Säg upp och teckna nya avtal för vatten och avlopp, beroende på om du bor i lägenhet eller hus.

Bredband och TV-abonnemang
Se över dina abonnemang för TV, bredband och streamingtjänster och var ute i god tid för att ha allt inkopplat när du flyttar in.

Parkeringsplats
Om du behöver en parkeringsplats, se till att ansöka om en ny eller säga upp din nuvarande.

Folkbokföring
Gör en flyttanmälan till Skatteverket så att din folkbokföringsadress uppdateras.

Brandsäkerhet och hemlarm
Brandsäkra din nya bostad med brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Om du vill ha ett hemlarm, installera det i god tid.

Besiktning
Gör en besiktning av bostaden innan du flyttar in, och notera eventuella skador tillsammans med hyresvärden. Detta skyddar dig från att bli ansvarig för skador som fanns innan du flyttade in.

EZETO hjälper dig planera inför din flytt för att göra den så enkel, smidig och billig som möjligt

Att flytta innebär många steg och kan kännas överväldigande, men med rätt planering och förberedelser kan det bli en smidig och positiv upplevelse. Använd dessa tips för att göra din flytt så enkel och stressfri som möjligt. Lycka till med ditt nya hem!

Bianca Jacobsson

Bianca brinner för att mäta och optimera digital närvaro vilket hon gör med en stor dos nyfikenhet. Hon arbetar som Marknadsansvarig på EZETO sedan 2022 och har tidigare erfarenhet inom digital annonsering och att skapa content.

Lämna ett svar