You are currently viewing Att motivera sina anställda- Ezetos VD Daniel förklarar hur
Daniel Gollungberg är expert på att motivera sin personal, vilket ökar effektiviteten på din småskaliga verksamhet

Att motivera sina anställda- Ezetos VD Daniel förklarar hur

Ett av de billigaste och mest självklara sätten att öka effektiviteten på ditt företag är att motivera dina anställda.

Ezetos VD Daniel Gollungberg har lång erfarenhet av att hantera personal, och delar gärna med sig av sina bästa tips för att du ska lyckas motivera din personal.

Bild på motiverade anställda på ett kontor

Om Daniel

Daniel är född och uppvuxen på en bilskrot i Partille. Redan från ung ålder växte intresset för fordonskonstruktion, och efter sina studier började Daniel arbeta som Product Engineer på Husqvarna Construction.

Han har senare startat Work System i sitt garage hemma, som han sålde år 2020. Idag är han medgrundare och VD för Ezeto.

Hur gör man för att motivera sina anställda?

– En viktig del är att anställa människor som man tror trivs bra tillsammans. Något som jag gör kontinuerligt är att informera mina anställda om vad som händer i företaget, och är tydlig med våra mål och framtidsvisioner. På det viset engagerar jag mina anställda, berättar Daniel.

– För att stärka känslan av att mina anställda är en del av företaget så kan jag också inkludera dem i viktiga beslut, jag kan t.ex. fråga vad de tror är bästa lösningen på ett problem.

Hur ser man till att motivationen håller i sig?

– Beroende på hur man ligger till tillväxtfasen så kanske det är jättemycket som händer, eller så är det lite lugnare, säger Daniel.

– När man är mitt uppe i en tillväxtfas så händer det ju ofta mycket, vilket naturligt engagerar och motiverar de anställda. Det är inte alla anställda dock som uppskattar snabba svängar och det är viktigt att ta hänsyn till.

Martin och Daniel Ezeto

Det som fungerar på en arbetsplats är inte säkert att det fungerar på nästa. Det är förstås viktigt att du som chef är lyhörd för vad som krävs på just din arbetsplats. Det kan även finns olika krav i olika tider, där du som chef även behöver vara flexibel för att hänga med i svängarna.

– Det jag har märkt är att efter tillväxtfasen, när företaget går in i ett lugnare tempo, är att mina anställda ofta behöver andra saker, säger Daniel.

– Under den tiden så lägger jag större fokus på att lyssna på mina anställda, se hur de trivs på arbetsplatsen, se till så att de inte är för belastade, och framförallt att ge dem bekräftelse på det arbetet de har gjort.

– Ibland kan det vara svårt se allt bra som alla dina anställda åstadkommer, men det är viktigt att försöka.

Vad är de 3 viktigaste egenskaperna hos en chef?

– Jag tycker det är viktigast att en chef är lyhörd, snäll, och duktig på att ta beslut. En chef som besitter de egenskaperna har ofta lättare att motivera sin personal och öka effektiviteten.

Vad är ditt bästa tips till en småföretagare som har svårt att motivera sin personal?

– Många småföretagare lever i sin egna lilla värld och kan lätt glömma bort att lyssna på sin personal. Genom att vara mer lyhörd så ger du dina anställda en chans att uttrycka saker som inte fungerar, saker som kan bli bättre, osv.

– Ett tips är att ha tätare samtal med varje anställd kontinuerligt, t.ex. en samtalskvart en gång i månaden för att öka motivationen.